Pantarijn actie

Deze data komt van de website Wageningen Toegankelijk. In de loop van de tijd zal er nieuwe content worden toegevoegd.

Per rolstoel op onderzoek uit

Buien, wind en kans op onweer. Het KNMI geloofde afgelopen woensdag niet dat we de zon nog zouden zien. Een prima dag dus, vond de Werkgroep Wageningen Toegankelijk, om samen met leerlingen van Scholengemeenschap Pantarijn uit te zoeken hoe het is gesteld met de toegankelijkheid van Wageningen voor minder validen.

Het ziet er somber uit voor de formulieren waarop de leerlingen noteren welke obstakels ze onderweg tegenkomen. ‘Wat ben je nou aan het doen?’ vraagt Lucas aan zijn klasgenoot, die in een geleende rolstoel zit. ‘Ik sla héél langzaam de blaadjes om, anders valt het papier uit elkaar,’ zegt Joris. Ze staan op het busstation, waar ze vanaf verpleeghuis Pieter Pauw naartoe zijn gelopen: Joris in de rolstoel en Lucas duwend er achter. Onderweg merkten ze dat de stoepen bij zijwegen niet altijd op- en afritten hebben, dat de stoep soms ineens ophoudt om plaats te maken voor een parkeerplaats en bij de bushalte konden ze kiezen: klemrijden in een gat in de stoep, of klemrijden op de ribbels van de blindenstrook. Lucas koos het laatste en lanceerde daarmee Joris bijna de stoel uit.

De Werkgroep Wageningen Toegankelijk bestaat sinds de zomer van 2012. Verschillende maatschappelijke organisaties en belanghebbenden werken er samen om Wageningen beter toegankelijk te maken voor minder validen. Afgelopen week hielpen zestien leerlingen van Pantarijn de werkgroep bij een onderzoek in winkels en bij acht woonvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten. Ze wilden weten of de winkels goed toegankelijk zijn met een rolstoel en of vanaf de woonvoorzieningen de bushalte, de supermarkt en het centrum goed bereikbaar zijn. ‘Zijn er onderweg ook rustpunten zoals bankjes?’ vraagt het formulier. ‘Ze zijn er wel, maar ze zijn helemaal nat!’ zegt Lucas. ‘Tellen ze dan wel mee?’ De jongens spreken af dat natte bankjes meetellen als rustpunt, maar hekjes en stoepjes niet.

Als ze halverwege zijn draaien ze de rollen om: Lucas gaat in de rolstoel en Joris duwt. Die zet er flink de pas er in: van de Hoogvliet naar Wijkcentrum De Nude, en tenslotte naar de Hoogstraat. Daar beantwoorden ze de laatste vragen. Voor de zon is dat het teken om maar eens flink te gaan schijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram